Hans Vesseur Architect

Visio Grave

Nadat de school in Rotterdam is opgeleverd en twee jaar naar volle tevredenheid functioneert heeft Visio mij de opdracht gegeven een soortgelijke onderwijsinstelling te ontwerpen voor hun locatie in Grave. Ook hier betreft het een school voor blinde en slechtziende leerlingen, waarvan een deel ook nog andere lichamelijke en geestelijke beperkingen heeft. Dus ook hier is het ontwerp geheel toegesneden op de specifieke beperkingen van de gebruikers.

De ruggegraat van het ontwerp is een zes meter hoge centrale gang met haaks daarop de verschillende afdelingen voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, en de groep meervoudig gehandicapten. Daarnaast zijn er enkele vaklokalen voor techniek en zorg en welzijn opgenomen. Alle onderwijsvoorzieningen zijn op de begane grond geplaatst, de personeelsvoorzieningen en de spreekkamers zitten op de verdieping. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de locatie van de bestaande school die daarvoor gedeeltelijk wordt gesloopt. De bestaande sportvoorzieningen, een zwembad en een gymzaal, worden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. De gebouwen worden ingrijpend gerenoveerd en het zwembad speelt een centrale rol in de nieuwe installaties van de school. De nieuwbouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van een betonkernactiveringsysteem wat gevoed wordt door een warmtepomp op aardwarmte. Het zwembad dient als buffer om de schommelingen in de energiebalans op te vangen.

Rondom de nieuwe school wordt een woonwijk gerealiseerd, waarvan het eerste begin, een woonvoorziening voor de leerlingen van Visio, inmiddels is gerealiseerd.

opgeleverd: mei 2015

(foto's Gerard van Beek)