Hans Vesseur Architect

Messcherveld Assen

De eerste schetsen voor dit kantoorgebouw zijn gemaakt in 2007. De opdrachtgevers, een verzekeringsmaatschappij en een advocatenkantoor wilde, een nieuwe huisvesting realiseren op een zichtlocatie aan de A28. Op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Messchenveld had men de meest in het oog springende perceel verworven. Het kavel lag precies op de punt van het gehele complex en lag recht in de zichtlijnen vanaf de A28, zowel vanuit de richting Groningen als vanuit de richting Hoogeveen. Omdat het gebouw precies het scharnierpunt van het bedrijventerrein vormt is nadrukkelijk niet de gevelrooilijn gevolgd, maar is het gebouw vormgegeven als een pijlpunt op de symmetrie as van de locatie. Door dit vormconcept zal zich altijd blijven onderscheiden van de nog te realiseren omringende bebouwing.

Aan de zijde van daar 28 gepresenteerd gebouw zich als de scherpe boegvorm van een schip, een associatie die nog wordt versterkt door de aangelegde waterpartij waarin het gebouw zich spiegelt. Aan de entreezijde is het gebouw juist zacht van vorm, door een hoge opgaande met aluminium beklede gevel die aan de bovenzijde soepel ombuigt tot een luifel boven het dakterras.

Vanuit de in de punt gepositioneerde vergaderruimtes heb je een prachtig uitzicht over de A28 en het Drentse Landschap. Op de bovenste verdieping is een gezamenlijk te gebruiken restaurant geplaatst, waarop presentaties kunnen worden gehouden. Vanuit het restaurant kun je het grote dakterras op lopen, maar het uitzicht zo mogelijk nog indrukwekkender is.

Opgeleverd in 2010.

(foto's Gerard van Beek)