Hans Vesseur Architect

hergebruik j emmensschool gasselternijveen

In Gasselternijveen staat de J. Emmensschool. Toen in 2013 het nieuwe MFA in Gasselternijveen werd opgeleverd (zie elders op mijn site) zijn de gebruikers van de school naar de nieuwe locatie verhuisd. Sinds die tijd staat het gebouw leeg. Op een gegeven moment werd mij door enkele bewoners de vraag gesteld of het mogelijk is het gebouw, waar iedereen toch dierbare herinneringen aan koestert, een nieuwe functie te geven. Uit mijn ontwerpstudie bleek dat het gebouw zich prima leent voor een ombouw naar appartementen, waarbij de oorspronkelijke sfeer en uitstraling van het schoolgebouw goed kan worden bewaard. De zoektocht naar investeerders werd echter doorkruist door de bouwcrisis, en het plan heeft enkele jaren in de lade gelegen om er zo nu en dan eens uit te komen, en na een kort gesprek weer in te verdwijnen. Een plaatselijke ondernemer heeft nu wel de stoute schoenen aangetrokken en de school van de gemeente gekocht.

Binnen de oorspronkelijke bouwmassa worden 7 ruime appartementen gebouwd die volop gebruik maken van de ruimte die de structuur van het gebouw biedt. Door de maatvoering van de school als uitgangspunt te gebruiken ontstaan ruime woningen, met een oppervlakte van 110 m2. Bijna alle appartementen hebben twee ruime slaapkamers en zijn geheel levensloop bestendig ontworpen. De oorspronkelijk hoogte van de lokalen blijft intact en biedt een zee van licht en ruimte in de woonkamers. Aan de voorzijde kijken de bewoners uit op de prachtige bestaande vijver en aan de achterzijde hebben de woningen een riante tuin met eigen parkeerplaatsen. En al dat moois wordt verhuurd onder de huurgrens voor sociale woningbouw.

De J. Emmensschool krijgt door deze renovatie een mooie nieuwe functie en een zonnige toekomst. Hergebruik van de zaken die er al zijn is een van de basis uitgangspunten van duurzaam denken en handelen. Waarom iets nieuws maken als het bestaande nog goed kan worden aangepast? Maar dergelijke initiatieven hebben ook een bevlogen investeerder nodig die de visie, de durf en de middelen heeft om een dergelijk project levensvatbaar te maken. Gelukkig heeft Gasselternijveen er een vlak in de buurt gevonden.

oplevering: eind 2017