Hans Vesseur Architect

coaching

Je bent een beginnend ondernemer. Je barst van de energie en van de goeie ideeën. Ze weet het zelf nog niet, maar de mensheid heeft behoefte aan jouw producten en ideeën. En je bent begonnen met leveren. In de euforie van die energieke beginfase heb je een roze bril op, ziet alle leuke kanten en alle mooie uitdagingen. Maar het pad van de ondernemer is kronkelig en bezaaid met valkuilen. Je kunt er voor kiezen om die zelf te ontdekken, bijvoorbeeld door er in te vallen. Maar je kunt je oor ook te luisteren leggen bij iemand die in zijn lange carrière de meeste van die kuilen al aan de binnenkant heeft gezien.

Als je dat wat lijkt kun je me bellen voor een kennismakingsgesprek. En als er een klik is kunnen in een aantal gesprekken de verschillende zaken belichten waarvan ik vind dat je er niet vroeg genoeg kennis van kunt nemen. Want, éen ding weet ik zeker, problemen zul je tegenkomen, en dat is niet alleen maar negatief. Het overwinnen van problemen is een van de uitdagingen waar je als ondernemer voorstaat. Maar dan moet je niet wachten met nadenken over de oplossing tot het probleem zich daadwerkelijk voordoet. Ook hier geldt, je moet het dak repareren als de zon schijnt.

Een greep uit de mogelijke onderwerpen van onze gesprekken:

de verschillende rechtsvormen die er zijn voor een onderneming. Besloten vennootschap, eenmanszaak, maatschap of zelfs stichting, ze hebben allemaal hun specifieke gevolgen voor de financiën, de wettelijke aansprakelijkheid en de belastingen.

Het belang van een goed doordacht financieel beleid. Naar mijn mening moet je op elk moment kunnen vertellen hoe de financiële toestand van je bedrijf in grote lijnen is. Dat betekent dat je een basiskennis moet hebben over financiële zaken, belastingen, afschrijvingen, kosten. Ik weet het, ik link als een accountant en daarmee zul je moeten leren praten. Je moet je financieel adviseur goed begrijpen anders kun je niet de juiste beslissingen nemen.

Samenwerkingsverbanden of toch personeel? Het aannemen van personeel heeft veel voordelen, maar heeft ook grote financiële consequenties voor de lange termijn. Over deze beslissing kun je niet makkelijk te lang nadenken.

Acquisitie. Kies je opdrachtgevers met zorg. Uiteraard lever je de beste kwaliteit. En dat is en blijft de beste reclame. Maar daarnaast bepaalt je prijsbeleid voor een belangrijk deel welke opdrachtgevers op je afkomen. Ben niet te duur, maar zeker ook niet te goedkoop.

Contracten en opdrachtverlening. Het belang van duidelijke contracten, goede schriftelijke communicatie en ontvangstbevestigingen wordt altijd onderschat. Tot je een keer achter het net vist. Dus, juist voor zoiets banaals apart aandacht. Want het gaat vaak mis. En dan moet je soms lang op je geld wachten. Als je het al krijgt.

Huisvesting, kopen of huren? Of werken vanuit huis? Wanneer is een werkruimte thuis een voor de fiscus als zelfstandige werkruimte aan te merken kantoor? Al die vormen hebben hun eigen voornamelijk belastingtechnische consequenties.

Arbeidsongeschiktheid. Moeten we daar nu over hebben? Ja, daar moeten we juist nu over hebben. Er kan van alles wat je gebeuren en als ondernemer wil je dan op jezelf aangewezen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn peperduur, waardoor bewust te kiezen en de verzekering precies op maat samen te stellen kun je toch redelijk betaalbaar houden. Een stukje maatwerk is hier op zijn plaats.

Pensioen. Ja, ook daar moet je nu al over nadenken. Zoniet krijg je na je 70e straks alleen AOW, en ik weet zeker dat je tegen die tijd wel aan iets meer inkomen gewend ben geraakt. 

Lijkt je dit interessant? Bel me dan voor een kennismakingsgesprek.