Hans Vesseur Architect

ontwerpen

Als architect, vormgever, maak je vormen, objecten. Maar, zet twee objecten naast elkaar en je hebt een ruimte gedefinieerd. En die ruimte met al zijn eigenschappen en kwaliteiten is de essentie waar het ontwerpen om draait. De ruimte is  belangrijker dan de vormen die hem begrenzen. Eigenlijk zouden vormgevers "ruimtemakers" moeten heten, dat zou de essentie van het vak beter weergeven. Een goede architect houdt zich in de eerste plaats bezig met de niet tastbare kwaliteiten van de ruimte, zoals licht, uitzicht, schakeling van ruimtes, contrast, transparantie. De kwaliteiten van de vorm, zoals textuur, materiaal en kleur, komen op de tweede plaats, hoewel, ze kunnen een plan dat ruimtelijk, in essentie dus, al goed is, nog beter maken.

Op deze site staat een kleine selectie van het werk waarin ik de afgelopen 25 jaar heb geprobeerd het bovenstaande in praktijk te brengen. Wat de aard van de opdracht ook is, groot of klein, pretentieus of praktisch, ik zal altijd streven naar een zo groot mogelijke ruimtelijke kwaliteit.

Daarnaast doe ik geen enkele concessie aan de praktische bruikbaarheid van een ontwerp. Net zomin als aan de financiële haalbaarheid. En wat de beide zaken precies betekenen wordt bij elke opdracht opnieuw samen met de opdrachtgever bepaald. Een goed ontwerp is mooi, praktisch, en betaalbaar.

Of u nu een concrete opdracht heeft, of zich nog aan het oriënteren bent op een mogelijke bouwactiviteit, u kunt altijd eens langskomen voor een oriënterend en uiteraard geheel vrijblijvend gesprek.