Hans Vesseur Architect

Intergas Coevorden

In 2007 heeft de firma Intergas in Coevorden twee architecten opdracht gegeven een schetsplan te maken voor een nieuwe bedrijfshuisvesting. Voor de realisatie was een fraaie zichtlocatie aangekocht en een vroeg dan ook om een representatieve huisvesting met een kwalitatief hoogwaardige uitstraling. Het door mij gemaakte ontwerp is uiteindelijk gekozen en gerealiseerd.

Het plan bestaat uit een grote fabriekshal die aan twee zijden grenst aan de kantoorfaciliteiten. Uitgangspunt van de opdrachtgever was dat de mensen van de organisatie en de fabricage veel contact hebben, de fabriek en de daarin opgestelde productielijnen moesten een duidelijke rol vervullen in de presentatie van het gehele gebouw. Daarnaast wilde men een echte eye-catcher realiseren op de zichtlocatie.

De massa van het gebouw is nadrukkelijk horizontaal, en in de architectuur is dat beeld versterkt door een nadrukkelijk aanwezige horizontale zonwering als beeld trager te gebruiken. In de voorgevel is het kantoordeel onder een hoek op hoge poten geplaatst. Door de hoge ellipsvormig kolommen en de in de plattegrond consequent doorgevoerde hoek verdraaiing ontstaat een perspectivische vertekening die het gebouw een hoge expressiviteit geeft. Vanuit de hoge entreehal kijk je door grote ramen de fabriek in en kun je naar de verschillende, op twee niveaus gelegen vergaderruimtes. De dubbel hoge, geheel glazen kantine, steekt voor het hele complex uit en lijkt vrij te zweven boven de aangelegde waterpartij. Door het hele gebouw is dezelfde materiaal toepassing doorgevoerd, met een eenvoudige maar hoogstaande uitstraling. De kleuren zijn gedempt in grijs tinten, met enkele felrode accenten.

Opgeleverd in 2010.

(foto's Gerard van Beek)