Hans Vesseur Architect

Tuinontwerp Brederohuys Winschoten

 

Het Brederohuys is een woon-zorg gebouw in Winschoten waar oudere en verstandelijk enigszins gehandicapte mensen met enige ondersteuning zelfstandig kunnen wonen. Binnen het gebouw is een overdekte binnenplaats, die wordt gebruikt voor het organiseren van allerlei activiteiten. Om het scala van activiteiten uit te breiden heeft men het initiatief genomen om het naastgelegen pand om te bouwen tot dagactiviteitencentrum. Tussen de gebouwen in ligt een verzameling tuinen en tuintjes, die samen gevoegd moeten worden tot 1 uitnodigende buitenruimte. Op het verlanglijstje van de bewoners en de verzorgers staan onder andere: een droge oversteek van het ene gebouw naar het andere, een terras, een sfeervolle inrichting die ook in de avond te gebruiken is, ruimte voor tuinieren, een pluktuin en een kruiden tuin en ruimte voor buitenactiviteiten zoals jeu de boules.

Aangezien het budget erg beperkt is heb ik een droogloop ontworpen opgebouwd uit een eenvoudige modulaire staalconstructie afgedekt met geïmpregneerd doek. Dat is niet helemaal waterdicht, maar voldoet ruimschoots als droge oversteek mogelijkheid. Door de minimalistische vormgeving oogt de constructie heel licht, wat goed aansluit bij de beoogde sfeer in de tuin. In de staalconstructie zijn de armaturen voor de verlichting geïntegreerd. Rondom dit het totaalbeeld dragende element is de tuininrichting verder afgemaakt met een goede bestrating en verhoogde plantvakken als pluktuin.

Een relatief kleine opdracht waar ik, door de impact die het op leefgenot van het totale complex heeft, toch erg veel plezier aan heb beleefd.

Realisatie: voorjaar 2017