Hans Vesseur Architect

Uitbreiding woning Tilburg

Deze woning is in de dertiger jaren gebouwd in Tilburg. Enkele jaren geleden is in de achtertuin een kantoor gerealiseerd in een strakke, kubistische stijl. De woningen zelf was, op een kleine verbouwing van de keuken in de tachtiger jaren na, nog geheel in de oorspronkelijke staat. De fraaie details het algehele karakter van de woning worden erg gewaardeerd door de bewoners, maar de kleine ramen en het aan de achtergevel geplaatste dakterras resulteren in donkere leefruimtes op de begane grond. Dat laatste aspect was de aanleiding om samen te gaan zoeken naar een mogelijke aanpassing die het oorspronkelijke karakter van de woning zou respecteren maar die ook een wereld van verschil zou maken met de oorspronkelijke toestand.

Samen hebben we het concept ontwikkeld waarbij het dakterras aan de achtergevel werd opgeofferd en op dezelfde plaats een vier meter hoge leefruimte wordt gecreëerd. Door deze radicale ingreep kan een zee van licht en lucht diep in de woning doordringen. Door de beeldtaal van de uitbreiding te koppelen aan die van het kantoor ontstaat ook in de achtertuin een eenheid. De uitbreiding functioneert als een verbindend element tussen de oude woning en het nieuw gebouwde kantoor, en tegelijkertijd als een overgangszone van binnen naar buiten.

Wordt opgeleverd in februari 2015